Author: Ahmadnazri

Baby lock the door and turn the lights down low
Put some music on that’s soft and slow
Baby we ain’t got no place to go
I hope you understand

I’ve been thinking ’bout this all day long
Never felt a feeling quite this strong
I can’t believe how much it turns me on
Just to be your man

There’s no hurry
Don’t you worry we can take our time
Come a little closer
Let’s go over what I had in mind

Baby lock the door and turn the lights down low
Put some music on that’s soft and slow
Baby we ain’t got no place to go
I hope you understand

I’ve been thinking ’bout this all day long
Never felt a feeling quite this strong
I can’t believe how much it turns me on
Just to be your man

Ain’t nobody ever love nobody
The way that I love you
We’re alone now
You don’t know how long I’ve wanted to

Lock the door and turn the lights down low
Put some music on that’s soft and slow
Baby we ain’t got no place to go
I hope you understand

I’ve been thinking ’bout this all day long
Never felt a feeling that was quite this strong
I can’t believe how much it turns me on
Just to be your man

I can’t believe how much it turns me on
Just to be your man

Banyak diantara kita masih lagi memikirkan bahawa menukar hak milik kenderaan (individu) adalah perkara rumit, disini saya terangkan bagaimana kita nak buat urusan insuran & penukaran nama,

Borang yang diperlukan semasa proses menukar nama adalah seperti berikut

1. 2 salinan Borang Senarai Semak TM-1 (Pind. 1/2012); TM-1
2. 2 salinan JPJK3 yang telah diisi dengan lengkap dan ditandatangani oleh pemilik berdaftar dan pemilik baru; Borang JPJ K3
3. Perakuan Pendaftaran Kenderaan asal (JPJK2), kalau tak tau ni la dia geran kereta.
4. Salinan dokumen pengenalan identiti pemilik berdaftar dan pemilik baru menggunakan TM-AB (jika tidak hadir semasa permohonan dikemukakan) *bagi kategori individu dan perniagaan milikan tunggal sahaja; TM-AB
5. Salinan asal dan fotostat dokumen pengenalan identiti wakil (jika permohonan dikemukakan oleh wakil)
6. Surat/Keratan pembatalan tuntutan hakmilik pemilik berdaftar (selain e-Hakmilik);
7. Laporan Pemeriksaan Tukar Milik oleh PUSPAKOM yang masih berkuatkuasa (selain motosikal)

Perkara pertama sebelum ke JPJ, pastikan kita bawa kereta yang hendak dibeli tu ke puspakom, kebiasaanya kenalah booking 1-2 hari sebelum ke puspakom, bagitahu tujuan iaitu Transfer of Ownership Inspection atau Pemeriksaan Pindah Milik, kadar bayaran pemeriksaan ini adalah RM30 sahaja, Pastikan No Chasis dan nombor enjin adalah sama didalam geran, dan pastikan cermin tidak gelap, kalau gelap melebihi paras dibenarkan, maka kenalah datang semula, (kenderaan anda gagal) setelah selesai proses pemeriksaan, jika lulus, anda akan diberi Laporan Pemeriksaan Tukar Milik, jika gagal, anda dikehendaki hadir semula.

Setelah selesai proses pemeriksaan di puspakom, anda dah boleh la pergi ke syarikat yang menjual insuran, jika anda ada kereta lain atau nak jual kereta lama, boleh transfer NCD @ NCB (Non Claim Discount) (Non Claim Bonus) anda ke kereta baru, untuk mengetahui berapa nilai NCD anda, boleh semak di syarikat yang anda beli insuran, kadar maksimum NCD bagi kereta persendirian adalah 55%, jika anda transfer NCD anda ke kereta baru, anda dah boleh berjimat dengan hanya membayar separuh sahaja dari nilai premium sebenar (jika NCD anda 55%) bermaksud, jika jumlah premium insuran untuk kereta baru anda berjumlah RM2000, dengan ada NCD ini, anda cuma perlu bayar RM900 sahaja, banyak beza kan? lagi-lagi tahun depan nya nak bayar installment + bayar insuran, tak la teruk sangat.

setelah selesai semua proses diatas, borang pun dah diisi, anda boleh la hadir ke JPJ (Penjual & Pembeli), boleh juga hadir secara berasingan (mesti hadir dalam masa 1 minggu dari tarikh penjual hadir), proses akhir adalah anda akan diberi cukai jalan baru, geran akan dicetak dengan nama pemilik baru (Cukai jalan lama kena pulang balik, owner lama boleh refund cukai jalan lama depend berapa bulan yang tinggal) kos tukar nama adalah RM100, cukai jalan bergantung pada kereta, boleh semak dekat depan geran

error: Content is protected !!