Kategori

Meta

Pemeriksaan kereta (asas)

Tip Memulakan perjalanan

1) Sebelum masuk ke kenderaan, periksa keliling kenderaan anda, seperti tayar, badan kereta dan lain-lain, masuk ke kenderaan anda, hidupkan enjin kereta anda dan tunggu beberapa minit bagi memanaskan engin kereta anda. Sebaik-baik sehingga meter temprature ada berada pada sekurang-kurangnya separuh meter. Ini adalah untuk membuatkan enjin anda betul panas sebelum memulakan perjalanan.

Pemeriksaan berkala

1) Pastikan lampu anda berkeadaan baik, lampu brek, lampu signal, lampu brek ketiga dan lampu reverse.

2) Pemeriksaan tayar dengan melihat fizikal tayar samaada terdapat kekurangan angin dan melihat atau terdapat benda2 tajam melekat pada tayar. Semasa pemanduan anda dinasihat tidak memandu terlalu tepi kiri jalan ini kerana kebiasaannya terdapat benda2 yang tajam berada ditepi jalan selain disengajakan oleh pihak yang tidak bertanggung jawab menabur paku.

3)Periksa air bateri dengan memastikan ia berada diparas yang ditetapkan. Periksa minyak enjin ada dengan menyukat mengunakan jarum penyukat. Pastikan ianya berada diaras yang betul sekurang-kurang tidak mengurangi aras minimum. Sekiranya ianya berkurang dari aras minimum tambahlah sedikit minyak enjin anda. Kebiasaan sekiranya anda menukar minyak enjin dibengkel, mekanik tidak akan mengisi keseluruhan kandungan minyak pelincir anda itu… Jadi lupa ambil semasa selesai menukar minyak hitam tersebut. Selain dapat menambah minyak hitam anda minyak hitam itu boleh juga dikumpul. Cuba anda bayangkan jika setiap kali tukar minyak pelincir anda ambil dan kumpul lebihan minyak tersebut maka lama kelama-lamaan ianya akan banyak dan boleh dijadikan satu isian pada enjin anda.. Anda dapat berjimat disitu.. Tetapi minyak yang anda kumpul ada jenis yang sama. Jangan campur dengan minyak jenis yang berlainan.

4)Bagi penggunaan minyak pelincir pula selepas meter anda menunjukkan 5,000 km tukar minyak injin bersama-sama penapis minyak (oil filter) sekiranya anda bermodal sekiranya kekurangan modal anda boleh menukar setiap 2 kali menukar minyak enjin dan bagi palam pencucuh (plug)tukar setiap 3 kali meukar minyak enjin. Minta mekanik periksa juga air bateri dan cuci penapis angin. Sekiranya penapis angin anda terlalu kotor ada lebih baik anda menukarnya.Bagi penukaran minyak pelincir ini sebenar anda juga boleh membuatnya sendiri jika anda mempunyai masa dan tahu menukarnya. Mungkin kepada pembaca-pembaca ada mekanik yang boleh berkongsi mengenai cara menukar minyak hitam di portal ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!